Alevîler hangi dine mensuptur? Alevîler hangi dine mensuptur?, Aleviler tam olarak neye inanır?, Alevi hangi dindir?, Alevîler kimi peygamber olarak görüyor?, Alevi hangi mezhebe aittir?, Alevilerin kutsal kitabı nedir?
Alevîler hangi dine mensuptur?
Aleviler tam olarak neye inanır?, Alevilik, Ali ve On İki İmam'ın öğretilerini öğretmiş olduğu varsayılan Hacı Bektaş-ı Veli'nin mistik Alevi İslami öğretilerini takip eden yerel bir İslami gelenektir.
Aleviler tam olarak neye inanır?
Aleviler tam olarak neye inanır?,
Alevilik, Ali ve On İki İmam'ın öğretilerini öğretmiş olduğu varsayılan Hacı Bektaş-ı Veli'nin mistik Alevi İslami öğretilerini takip eden yerel bir İslami gelenektir.
Alevi hangi dindir?
Alevi hangi dindir?,
Alevîler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali'nin ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Alevîler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar. Muharrem'den sonra da üç gün Hızır Orucu tutarlar.
Alevîler kimi peygamber olarak görüyor?
Alevîler kimi peygamber olarak görüyor?,
Alevilik – Bir Anadolu İslam sentezi
Önderliğini Cem Vakfı'nın yaptığı bu fikre göre Alevilik tamamen İslamla içiçe olan ama Anadolu inanışları ile kaynaşmış, insani değerleri öne çıkaran, temelde son büyük halife Hz.Ali'ye verilen aşırı önemle diğer İslami mezheplerden ayrılan bir dini öğretidir.
Alevi hangi mezhebe aittir?
Alevi hangi mezhebe aittir?,
Günümüzde istisnai örnekler hariç tarih boyunca kendilerini İslâm dairesi içinde gören Aleviler ve Bektaşîler, tabii olarak Hz. Muhammed'in peygamberliğini benimseyip tasdik etmişlerdir.
Alevilerin kutsal kitabı nedir?
Alevilerin kutsal kitabı nedir?,
Peygamber'e ulaşan Kadiri, Mevlevi, Bektaşi ve benzeri tarikatlara Alevi denilirken İslam Mezhepleri Tarihi'nde Alevi adı, çok genel bir anlamda, Şia ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Alevi namaz kılar mı?
Alevi namaz kılar mı?,
Alevi topluluğu, Kuran'ın Ömer, Osman ve özellikle de Maviye ile Yezit zamanında değiştirildiğine ve birçok ayetinin yok edildiğine inanır. Bu nedenle de Kuran'larını "Telli Kuran" ve "Kuranı Natık" olarak adlandırırlar. Ozanların, pirlerin deyişlerini, sözlerini Kuran'ın ayetleri olarak kabul ederler.
Alevilik Müslümanlık mı?
Alevilik Müslümanlık mı?,
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Alevîler gusül abdesti alır mı?
Alevîler gusül abdesti alır mı?,
Alevilik, kaynağını Kur'an-ı Kerim'den alan, Türk'ün geleneğine, örfüne, adetine ve töresine uygun destansı yaşam biçimine göre; İslamı yorumlayan, İslam'a tasavvufi ve batıni bir anlam yükleyen, içtihada (dinde gelişmeye) açık , Anadolu'ya özgü İslami din anlayışıdır Alevilik.
Alevilerde alkol haram mıdır?
Alevilerde alkol haram mıdır?,
Gusül ve abdest, Alevi inancında önemli bir yer tutar. Alevilikte vücudu yıkayıp temizlemek dışında iç temizliğinin şart olması gerektiğine önem verilir. Eline, diline, beline sahip olmak ilkesine bağlı kalmaya özen gösterir. O bakımdan ''tarikat abdesti'' alarak ikrarını devamlı kılmaya çalışır.
Alevilerde tesettür var mı?
Alevilerde tesettür var mı?,
Laikliğin inanç hürriyetini temin için devletin görevi olarak savunulduğu görülür. İçkinin haram olmadığı, tavşanın pis güvercinin kutsal oluşu dolayısıyla yenilmediği ifade edilir. Alevi ibadet mekânı cemevlerinin çoğalmasıyla birlikte gösteri halinde cem yapılmasının bir yozlaşmayı gösterdiği belirtilir.
Aleviliğin şartları nelerdir?
Aleviliğin şartları nelerdir?,
Alevi inancında kadınlar üzerinde hiçbir baskı yoktur. Alevi kadını yerine göre anadır, sevgidır,eşitir, bacıdır. Sünni geleneklerinde olduğu gibi tesettür şeklinde kapanma kuralı yoktur.
Alevîler oruç tutar mı?
Alevîler oruç tutar mı?,
Ayrıca Alevîler arasında Ramazan ayında üç gün veya otuz gün oruç tutanlar da vardır” şeklinde görüş bildirmiştir. Benzer şekilde katılımcı 11, katılımcı 20, katılımcı 13 ve katılımcı 18 de Muharrem ayına öncelik vermekle birlikte Ramazan orucunun da Alevîler arasında önemli olduğunu vurgulamışlardır.