Alevilerde peygamber kim? Alevilerde peygamber kim?, Alevîler kimi peygamber olarak görüyor?, Alevîler Hz Ali'yi ne olarak görürler?, Peygamber Efendimiz Alevi mi?, Kaç çeşit Alevi var?, Alevîler hangi peygamberi sever?
Alevilerde peygamber kim?
Alevîler kimi peygamber olarak görüyor?, Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Alevîler kimi peygamber olarak görüyor?
Alevîler kimi peygamber olarak görüyor?,
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar. Alevîler Hz Ali'yi ne olarak görürler?
Alevîler Hz Ali'yi ne olarak görürler?,
Bu anlamda bütün müslümanlar Allah'a imanla be- raber Hz. Muhammed'in nübüvveti tasdik etmişlerdir. Günümüzde istisnai örnekler hariç tarih boyunca kendilerini İslâm dairesi içinde gören Alevîler ve Bektaşîler, tabii olarak Hz. Muhammed'in peygamberliğini benimseyip tasdik etmişlerdir. Peygamber Efendimiz Alevi mi?
Peygamber Efendimiz Alevi mi?,
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir. Kaç çeşit Alevi var?
Kaç çeşit Alevi var?,
Seyyid ve şerifler, İslam tarihin ilk ailesi olan Ehl-î Beyt mensubu olup, yine o soydan gelmektedirler. İslam dininin Caferîlik mezhebine ve Alevî-Bektaşî tasavvuf tarikatına mensup olanları, itikat olarak Peygamber Muhammed ve On iki İmamlar ittikâdine mensupturlar. Alevîler hangi peygamberi sever?
Alevîler hangi peygamberi sever?,
Alevîler, Muhammed'in son Peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'nin ise Veliliğine (ya da İmamlığına) inanırlar. Alevîler namaz kılmazlar mı?
Alevîler namaz kılmazlar mı?,
Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar. Alevilerin kutsal kitabı nedir?
Alevilerin kutsal kitabı nedir?,
İnancın kurucusu Ebû Şu'ayb Muhammad ibn Nusayr (Muhammed bin Nusayrul Abdiyy'in Numayrî)'dir. Ancak Nusayrîliği sistemleştirip yayan kişi olarak Hamdam büyük saygı görür. Nusayrîlerin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerîm'dir. Alevîler Hz. Ali'ye inanır mı?
Alevîler Hz. Ali'ye inanır mı?,
Ali'nin yanında yer almayı, Kur'an'ın, Hz. Muhammed'in ve İslam'ın gereği olarak inanırlar. Bu nedenle Aleviler Hz. Ali'ye olağanüstü sevgi ve saygı gösterirler. Alevîler Hz. Ali soyundan mı?
Alevîler Hz. Ali soyundan mı?,
Alevilik, İslam inanç ve kültürünün temel değerlerinden birisi olan Hz. Muhammed'in kızı Hz. Fatıma ve damadı Hz. Ali ve onların soyundan gelenlere duyulan sevgi ve muhabbet merkezli bir inanış hali olarak ifade edilmektedir. Ilk Alevi kim?
Ilk Alevi kim?,
Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır. Alevîler kaç vakit namaz kılar?
Alevîler kaç vakit namaz kılar?,
Alevîlikte Namaz İbadeti
Namaz, Allah'a teşekkür ve kulluk etmek amacıyla kılınır. Namaz, farz (beş vakit namazı, cenaze namazı), vâcip (vitir namazı, bayram namazı) ve nâfile (farzlardan önce ve sonra kılınan sünnetler, terâvih namazı, kuşluk namazı, tehec- cüd namazı, tahiyyetü'l mescid namazı vb.) Alevi Müslümanlık nedir?
Alevi Müslümanlık nedir?,
Alevilik, kaynağını Kur'an-ı Kerim'den alan, Türk'ün geleneğine, örfüne, adetine ve töresine uygun destansı yaşam biçimine göre; İslamı yorumlayan, İslam'a tasavvufi ve batıni bir anlam yükleyen, içtihada (dinde gelişmeye) açık , Anadolu'ya özgü İslami din anlayışıdır Alevilik.